De ene stof is geschikter voor de droger dan de andere stof. Maar wat mag er nu eigenlijk wel en niet machinaal gedroogd worden? Een aantal tips!
Bekijk het waslabel
De grootste tip is natuurlijk: kijk op het waslabel van elk kledingstuk. Hierop kun je precies aflezen op hoeveel graden de stof het beste gewassen kan worden en of het kledingstuk geschikt is om in de droger gedroogd te worden. Natuurlijk is het bekijken van alle waslabels nogal een karwei en dus geven we hieronder een aantal algemene tips.
Onbelangrijk versus luxe
Veel mensen scheiden hun was in twee delen voordat het de droger in gaat. De eerste groep is de dagelijkse, eigenlijk onbelangrijke was zoals onderbroeken, sokken, shirts, handdoeken en washandjes. Bij deze groep is het niet erg als een kledingstuk sneuvelt. De tweede groep is de luxere kleding zoals merkshirts, galajurken, dure broeken, kortom: kleding die niet mag krimpen en waarvan de kleur behouden moet blijven. De onbelangrijke kleding gaat standaard de droger in, de luxere kleding wordt aan de waslijn opgehangen.
Kreukgevoelige stoffen
Een aantal stoffen zijn zeer kreukgevoelig. Voor deze stoffen kan machinaal drogen juist helpen, aangezien hier warme lucht bij gebruikt wordt. Deze warme lucht zorgt ervoor dat veel kreukels en vouwen al in de droger worden gladgestreken.
Synthetische stoffen
Zeer gevoelig zijn synthetische stoffen. Deze kunnen door het machinaal drogen beschadigd raken of krimpen. Het is dan ook niet aan te raden om synthetische stoffen in de droger te doen.
Wol
In veel winterse vesten en truien zit wol verwerkt. Droog deze kledingstukken niet in de droger, want wol staat erom bekend dat het krimpt!
Spijkerstof
De warme lucht van de droger heeft een positief effect op spijkerstof. Waar de stof vaak vrij hard en gekreukt uit de wasmachine komt, zorgt de droger ervoor dat de stof verzacht en ontkreukt.
Op moderne drogers zit o.a. een wolstand op.
Dan mag je er van op uitgaan dat er wol in kan.