Zeker nu de energieprijs elk jaar toeneemt en we nog altijd op de kleintjes moeten letten, is het belangrijk om te letten op de grootste energieslurpers in uw huis. Wasdrogers vallen zeker onder de grootste gebruikers van energie in een gemiddeld Nederlands huishouden. Net zoals iedereen bij het aanschaffen van een nieuwe auto let op het brandstofgebruik van de nieuwe wagen, is het verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger eens kritisch te kijken naar het energieverbruik.
Om te beginnen is het goed om te realiseren dat er niet één type wasdroger is. Er zijn condensdrogers, waterpompdrogers, luchtafvoerdrogers en gasgestookte wasdrogers. Gasgestookte wasdrogers zijn vrij zuinig, maar aangezien maar weinig huishoudens een gasaansluiting hebben in de badkamer of garage, is deze niet altijd een voor de hand liggende optie. Een luchtafvoerdroger maakt gebruik van verwarmde, vochtige lucht. Een vrij inefficiënte manier van drogen en daarnaast moet er ook ruimte zijn om de lucht af te voeren. Een condensdroger is iets zuiniger. Vergeet alleen niet regelmatig de waterbak te legen die het vocht opvangt. De zuinigste variant is de warmtepompdroger. Deze hergebruikt de opgewekte warmte efficiënt door de toepassing van slimme technieken.
Zuinige wasdroger; energielabel
Een voor de hand liggend criterium is het energielabel, verplicht door de Europese Commissie. Een A-label is zuiniger dan een B- of C-label. Maar er zijn nog enkele zaken die u hierdoor snel uit het oog kunt verliezen. Komt het vulgewicht bijvoorbeeld wel overeen met de capaciteit van uw wasmachine? Want A-label of niet, meer dan één keer een programma draaien om uw was te drogen is niet bepaald energie-efficiënt. Ook scheelt een elektronische besturing flink in de kosten. In dit systeem is een vochtmeter ingebouwd, die voortdurend de droogheid van de was in de gaten houdt. Is het gewenste resultaat bereikt, dan stopt de wasdroger met het programma. Kijk hier naar een overzicht van zuige wasdrogers voorzien van een A-label.